Svijet
1

Pentagon: Napad u Bugarskoj liči na akcije Hezbolaha

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Samoubilački bombaški napad na izraelske turiste u Bugarskoj liči na akcije Hezbolaha, militantne grupe iz Libana, koja ima podršku Irana, ali Pentagon još nije zaključio ko stoji iza eksplozije, saopštio je portparol američkog Ministarstva odbrane.

"Napad ima neke odlike Hezbolaha, ali nismo u poziciji da donesemo konačan zaključak o tome ko je odgovoran", izjavio je portparol Pentagona George Little.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov izjavio je ranije tokom dana da je bombaš samoubica koji je aktivirao eksploziv u autobusu bio stranac i da Sofija u istrazi ima pomoć stranih obavještajnih službi.

"Riječ je o osobi koja nije bugarski državljanin. Razmjenjujemo informacije sa svojim izraelskim kolegama i sa ostalim službama", rekao je Cvetanov.

On je dodao da se trenutno ispituje nekoliko tragova, uključujući mogućnost da je napadač imao saučesnika, ali je demantovao medijske izvještaje o tome da iza napada stoji lokalna ćelija Hezbolaha.

"O takvim interpretacijama se nije razgovaralo. U ovom trenutku smo fokusirani na realistične opcije", rekao je bugarski ministar unutrašnjih poslova.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je militante iz Hezbolaha da su izvršili bombaški napad na aerodromu u mjestu Burgas i ubili pet izraelskih državljana i bugarskog vozača. Iran je demantovao da je umiješan u ovaj događaj.

Prekjučerašnji napad u Bugarskoj izvršen je na 18. godišnjicu od bombaškog napada na najveću jevrejsku organizaciju u Argentini, kada je ubijeno 85 ljudi. Argentina je tada takođe optužila Iran, a Teheran je demantovao da je umiješan, podsjeća list "Jerusalim post".

Pojedini analitičari smatraju da Iran pokušava da se osveti za ubistva nekoliko svojih naučnika koji su radili na kontorverznom nuklearnom programu Islamske Republike. Teheran je za ta ubistva optužio Izrael i SAD, dodaje list.