Svijet
0

Pentagon manipulirao obavještajnim podacima uoči rata s Irakom

FENA
Dužnosnici Pentagona manipulirali su podacima obavještajne zajednice u pripremama za invaziju Iraka insistirajući u informacijama davanim Bijeloj kući kako postoji jasna veza između Sadama Huseina i al-Qaide, rekao je u petak glavni inspektor američkog ministarstva odbrane Thomas Gimble na saslušanju pred senatskim Odborom za oružane snage.

General Gimble rekao je članovima Odbora kako je raniji pomoćnik ministra obrane za politička pitanja Douglas Feith "neprimjereno" djelovao donoseći zaključke o vezama al-Qaide koje nisu podržale američke obavještajne službe.

Napominjući kako Feithove akcije nisu bile "ilegalne ili neovlaštene", inspektor Gimble je istaknuo kako one "nisu pružile najtačniju analizu obavještajnih podataka donositeljima odluka na visokim funkcijama" u vrijeme kada je Bijela kuća razmatrala mogući rat u Iraku.

"Ne mogu zamisliti porazniji komentar", izjavio je predsednik Odbora za oružane snage, demokratski senator Carl Levin.

On je citirao dijelove Gimbleovog izvještaja o tome kako je Feithov ured, unatoč izraženim sumnjama obavještajne zajednice, gurao zaključke da se jedan od vođa otmičara u napadima 11. septembra 2001. Mohammed Atta, pet mjeseci prije toga sastao s iračkim dužnosnicima u Pragu, te kako su postojala "brojna područja suradnje" između Iraka i al-Qaide, uključujući zajedničke napore za pribavu oružja za masovno uništenje.

"To je bio argument koji je iskorišten kako bi se Amerikancima prodala priča o nužnosti ulaska u rat", rekao je senator Levin, dodajući kako je to djelovanje Pentagona "koje je bilo pogrešno, koje je dalo iskrivljeni prikaz, koje je bilo neprimjereno... nešto što je jako uznemirujuće".

Republikanski članovi Odbora za oružane snage nisu se složili s takvim ocjenama. Senator Jim Inhofe ocijenio je kako je Feithovo istraživanje unaprijedilo obavještajni proces, dok je senator Saxby Chambliss kazao da je Faithov ured radio svoj posao i analizirao obavještajne nalaze CIA-e i drugih agencija, javila je Hina.

General Gimble je odgovorio kako je Feithov red načinio procjene "koje nisu bile u skladu s konsenzusom obavještajne zajednice".

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino kazala je kako je predsjednik George W. Bush prestrukturirao obavještajnu zajednicu kako bi se izbjeglo da manjkave obavještajne procjene utiču na donošenje odluka, uvodeći dužnost nacionalnog obavještajnog direktora i druge promjene.

"On je rekao da je preuzeo odgovornost, da su informacije bile pogrešne, i da je poduzeo mjere da preuredi obavještajnu zajednicu kako se to više nikada ne bi ponovilo", rekla je Perino novinarima.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman negirao je da je Feithov ured proizvodio vlastite obavještajne podatke, navodeći kako su oni samo kritički analizirali podatke koje su im dostavljale obavještajne službe.

Nakon četiri godine vođenje rata u kojem je poginulo oko 3.100 američkih vojnika a 23.000 ih je ranjeno, sve je više dokaza da Bushova administracija nije imala "casus belli" - opravdanje za rat s Irakom. Navodno iračko oružje za masovno uništenje nikada nije pronađeno, osporene tvrdnje o iračkoj nabavci urana za nuklearno oružje u središtu su aktualnog suđenja Lewisu "Scooteru" Libbyu, a najnovije izvješće glavnog inspektora Pentagona dovodi u pitanje i razglašene tvrdnje o vezi Sadama Huseina i al-Qaide.