Svijet
1

Pentagon imenovao izaslanika zaduženog da zatvori Guantanamo

FENA
Pentagon je imenovao u utorak izaslanika zaduženog da zatvori vojni zatvor u Guantanamu, o čemu je nebrojeno puta govorio predsjednik Barack Obama a što je ostalo mrtvo slovo na papiru zbog protivljenja nekih poslanika u Kongresu.

Paul Lewis, bivši pravnik koji je u Predstavničkom domu bio zadužen za pitanje Guantanama, treba isto tako da nadgleda prebacivanje zatvorenika koji bi mogli da budu oslobođeni u treće zemlje, naglasio je Chuck Hagel, sekretar za odbranu.

Kako je saopćio Pentagon, "ova odluka odražava angažiranost ministarstva odbrane da provede direktivu predsjednika o zatvaranju zatvorskog centra u Guantanamu", koji se nalazi unutar američke vojne baze na Kubi.

Predsjednik Barack Obama ponovio je krajem maja svoje staro obećanje iz kampanje 2008. godine da će zatvoriti zatvor u Guantanamu u kojem se još nalaze 164 osobe zatvorene u okviru "rata protiv terorizma" pokrenutog poslije napada u Americi 11. septembra 2001.

Među zatvorenicima su 84 Jemenićana, od kojih će 56 biti prebačena u zemlje svog porijekla.

Oko 46 zatvorenika su u zatvoru neograničeno, bez optužbe i suđenja u nedostatku dokaza, ali su ocijenjeni kao vrlo opasni da bi bili oslobođeni.