Obamine želje
0

Pentagon će predložiti mjere u korist homoseksualaca

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najviši zvaničnici odbrane trebalo bi da u utorak objave koje će mjere poduzeti prema željama predsjednika Baracka Obame da se ukine zakon koji određuje homoseksualnim vojnicima da kriju svoju seksualnu orijentaciju, objavio je Washington Post.

Sekretar za odbranu Robert Gates i admiral Michael Mullen, zapovjednik glavnog stožera, trebalo bi da pred senatorskom komisijom predlože da se ne kažnjavaju vojnici kada je njihova seksualna orijentacija otkrivena protiv njihove volje, piše Post.

Pred komisijom oružanih snaga oni bi trebalo da preciziraju kako je formirana grupa koja će razmotriti način ukidanja zakona nazvanog "Ništa ne pitaj, ništa nemoj reći", prema kojem američki vojnici homoseksualci ne treba da otkrivaju svoju seksualnu orijentaciju.

Otkako je usvojen ovaj zakon 1993. godine, više od 13.000 vojnika je otpušteno zato što su govorili o svojoj homoseksualnosti ili su bili osuđivani.

Trebalo bi da zvaničnici kažu kako će trebati godine da se u vojsci potpuno integriraju homoseksualci i lezbijke, piše Post pozivajući se na zvaničnike iz ministarstva odbrane.

Predsjednik Obama je u svom prvom govoru o stanju nacije kazao da želi "raditi s Kongresom i vojskom kako bi se konačno ukinuo zakon koji homoseksualcima uskraćuje pravo da služe zemlji".

Predstavničkom domu je u martu predan jedan nacrt zakona o prekidu s dosadašnjom praksom, ali on još nije razmatran.