Borba protiv terorizma
11

Pentagon će nadgledati Facebook i Twitter

Klix.ba
Pentagon želi pokrenuti kompjuterske programe koji će predviđati cyber terorizam tako što će otkrivati kako kriminalne grupe i hakeri međusobno djeluju jedni sa drugima na internetu.

Vojska od naučnika traži da razviju alatke koje će "prečešljavati" društvene mreže, kao što su Facebook i Twitter, te tako analizirati grupnu dinamiku online zajednica. Agencija za istraživanje naprednih odbrambenih projekata (DARPA) će finansirati razvoj algoritama koji prikupljaju i analiziraju razgovore više od miliona korisnika interneta te tako pratiti kako se razvijaju online grupe.

Cilj projekta je pomaganje stratezima da lakše identificiraju kako zajednice regrutuju nove članove, kako sarađuju i ko su im mete. DARPA je zainteresovana za softver koji može prepoznati konflikte između grupa i slabe karike koje bi Pentagon mogao iskoristiti za strateške vojne operacije i sprečavanje špijunaže, prenosi Mashable.

Prva faza finansiranja će podržavati timove koji mogu identificirati načine na koje se mogu mjeriti grupne dinamike. U drugoj fazi će se kreirati demo program, koji može uspješno praviti sažetak kretanja više od 1.000 grupa i više od milion njihovih članova.

Od naučnika koji dođu do treće faze finansiranja će se očekivati da razviju alatke koje će moći koristiti analitičari tržišta, anketne organizacije i odbrambene agencije. Odjel za odbranu će početi prihvatati prijedloge od 27. augusta ove godine.