Mijanmar
0

Peng Jia Sheng: 'Ubijeno je 30 vojnika'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider etničkog mijanmarskog pokreta koji se bori protiv vladinih trupa saopštio je da su njegovi borci tokom posljednja dva dana ubili najmanje 30 vojnika i zarobili više od 50, objavljeno je danas na jednom kineskom Internet siteu.

Peng Jia Sheng, poznat i kao Pheung Kya-shin, rekao je u telefonskom intervjuu za "Global Times" i da je komandovao operacijama u Mijanmaru, ali nije precizirao gdje se to dogodilo.

U međuvremenu, na sjeveroistoku Mijanmara izbili su novi sukobi, a kineska vojska budno prati situaciju na granici između dvije zemlje pošto je na kineskoj strani jedna osoba ubijena.

Nemiri su izbili jučer između režimskih snaga Mijanmara i jedne etničke grupe u udaljenoj oblasti Šan na sjeveroistoku zemlje, zbog čega je više desetina hiljada ljudi prebjeglo u susjednu Kinu.

Sukobi su izbili poslije razmještanja snaga vojne hunte koja vlada u Mijanmaru u oblasti Šan u kojoj ima mnogo etničkih Kineza koji već više od decenije tu žive i razvijaju posao, najčešće prekograničnu trgovinu.

Kina je zatim pozvala mijanmarske vlasti da održe stabilnost u pograničnoj oblasti i osiguraju prava kineskih državljana koji žive na mijanmarskoj strani granice.

Nansan, glavni granični prijelaz između dvije zemlje, zatvoren je, a grupa kineskih vojnika stražari iza barikada od vreća s pijeskom, prenio je Reuters.

U blizini prijelaza postavljen je natpis "Unošenje oružja i municije u zemlju strogo je zabranjeno", dok stanovnici Mijanmara i danas prelaze u Kinu, noseći torbe sa odjećom i hranom.

Prema saopćenju pogranične policije, broj izbjeglica je manji nego proteklih dana, dok su novopridošli kazali da će novi sukobi primorati i ostale da pređu u Kinu.

Predsjednik ogranka kineskog Crvenog križa He Jongčun rekao je za list "China Daily" da je najmanje jedna osoba poginula, dok je nekoliko povrijeđeno, u eksploziji bombe bačene u petak na kinesku stranu granice.