Svijet
0

Pelosi poziva Busha na bojkot otvaranja Olimpijskih igara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila je u utorak kako bi predsjednik George W. Bush trebalo da razmotri bojkot svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu ovoga ljeta u znak protesta zbog stanja ljudskih prava u Kini.

"Mislim da bojkot svečanog otvaranja, kojim se ustvari odaje počast kineskoj vladi, treba ostati na stolu. Predsjednik će možda htjeti to razmotriti kasnije, ovisno o tome što će učiniti drugi šefovi država", rekla je Pelosi u emisiji "Dobro jutro Amerika" TV mreže ABC News.

Demokratska čelnica Kongresa naglasila je da američki sportisti ne treba da bojkotiraju igre jer bi to bilo nepravedno s obzirom na trud koji ulažu u pripreme.

Predsjednik Bush najavio je da namjerava posjetiti Kinu i prisustvovati otvaranju Olimpijade u Pekingu 8. augusta, a dužnosnici administracije su kazali kako će on tada s kineskim čelnicima razgovarati o stanju ljudskih prava.

Neki od svjetskih čelnika već su najavili mogućnost da ne budu u Pekingu na otvaranju Olimpijade, poput francuskog predsjednika Nicholasa Sarkozyja i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Među američkim političarima Pelosi je do sada najotvorenije kritizirala kinesku represiju prema protuvladinim demonstrantima na Tibetu, ocjenjujući da je "stanje na Tibetu izazov savjesti svijeta".

"Ako ljudi koji vole slobodu diljem svijeta ne progovore protiv represije u Kini i na Tibetu, izgubili smo sav moralni autoritet da govorimo u prilog ljudskim pravima bilo gdje u svijetu", rekla je Pelosi novinarima tokom posjete tibetanskom čelniku u egzilu Dalaj-lami u indijskoj Dharamsali, 21. februara.

U saopćenju iz svog ureda, prenosi Hina, Pelosi je u petak pozvala demokratske pristalice u svom San Franciscu da svoja stajališta izraze sljedećeg mjeseca kada će olimpijska baklja proći kroz taj grad na putu oko svijeta.