Svijet
0

Pelosi: "Ovo je treći put da ponavljamo istu pogrešku"

FENA
Nancy Pelosi; Foto: Reuters
Nancy Pelosi; Foto: Reuters
Naslovnicama američkih dnevnika u četvrtak dominiraju članci o govoru predsjednika Georgea W. Busha u kojem je izložio svoj plan o slanju dodatnih snaga u Irak, u jačini od 21.500 vojnika.

Američki dnevnici, međutim, već na početku svojih izvještaja izdvajaju i ovo: predsjednik je prvi put priznao da je pogriješio prošle godine kada je odbio poslati vojna pojačanja u Irak. "Za pogrešne odluke odgovornost preuzimam ja", navodi predsjednika Busha dnevnik Los Angeles Times.

Ovaj list također prognozira da će predsjednik zbog ovog plana uskoro ući u sukob s Kongresom, u kojem su u većini demokrati, koji se u pravilu "zalažu za što brže okončanje nepopularnog rata".

Čak i prije nego što je predsjednik predstavio svoj plan, u TV obraćanju naciji u srijedu uvečer, čelnici demokratske većine u Kongresu nagovijestili su svoje protivljenje slanju dodatnih pojačanja u Irak.

"Ovo je već treći put da ponavljamo istu pogrešku. Zašto to ponovno činimo? Na ovo pitanje niko nije dao odgovor", navodi izjavu predsjedateljice Zastupničkog doma Nancy Pelosi dnevnik Los Angeles Times.

Na istočnoj obali Sjedinjenih Država dnevnik Boston Herald također prognozira "bitku" koja predsjednika očekuje na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedijenih Država. Danas tu počinju prva svjedočenja o novoj američkoj strategiji za Irak.

Jedan od najoštrijih kritičara vladine politike u Iraku je senator iz Massachusettsa Edward Kennedy. On je predložio zakonodavnu mjeru koja bi spriječila slanje pojačanja u Irak bez dopuštenja Kongresa.

Neki tvrde da je ova senatorova ideja protivna američkom ustavu – jer je predsjednik države ujedno i vrhovni zapovjednik oružanih snaga. No, Edward Kennedy naziva Irak "Vijetnamom Georgea Busha".

Kennedy je nedavno u Senatu rekao: "Naša povijest pokazuje da slanje novih vojnih snaga u rat ne znači istovremeno da ćemo lakše postići naše strateške ciljeve na polju nacionalne sigurnosti. Nove američke snage u Iraku neće doprinijeti snaženju iračke vlade. Pored toga, bespotrebno ugrožavamo živote naših vojnika, koje guramo u lokalni građanski rat."

Demokratska stranka je predložila izglasavanje rezolucije koja ne bi bila obavezujuća, ali bi tražila od predsjednika da prije slanja pojačanja u Irak zatraži odobrenje Kongresa. Takav bi dokument vjerojatno izazvao izvjesne podjele u predsjednikovoj Republikanskoj stranci, piše list Boston Herald.