Svijet
0

Peking: Zbog zagađenosti zraka, na snagu stupa crveni alarm

Anadolija
U Pekingu, glavnom gradu Kine će sutra, zbog velike zagađenosti zraka, na snagu stupiti crveni alarm, što je ujedno najviši stepen opasnosti.

Kako javlja kineska novinska agencija Xinhua, crveni alarm na području Pekinga stupit će na snagu sutra ujutru, odnosno u sedam sati (po lokalnom vremenu) i trajat će do poslijepodnevnih sati u četvrtak.

Centar Civilne zaštite u Pekingu predložio je da osnovne i srednje škole u ovom gradu budu zatvoreni u toku ova tri dana, a i da radovi napolju budu zabranjeni. Centar je također i od fabrika tražio da obustave proizvodnju.

Očekuje se da će zagađenost zraka nakon četvrtka biti manja. S druge strane, u regijama na sjeveru zemlje bit će proglašen narandžasti alarm koji će biti na snazi do večernjih sati sutra.

Prema podacima koje je objavio Kineski meteorološki zavod, nivo otrovnih sitnih čestica PM2,5 prošle subote u podne iznosio je 391 mikrogram po kubnom metru.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra da je siguran nivo koncetracije čestica PM2,5 svega 25 migrokrama po kubnom metru. Tada je u ovom gradu bio proglašen narandžasti alarm opasnosti.