Svijet
0

Peking traži od Teherana fleksibilnost i iskrenost

SRNA
Hong Lei
Hong Lei
Kina je danas zatražila od Irana da pokaže "fleksibilnost i iskrenost" u vezi sa svojim nuklearnim programom, izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Hong Lei.

On je ponovio zvanični stav Kine da problem iranskog nuklearnog programa treba rješavati na odgovarajući način, dijalogom i saradnjom.

Portparol kineskog ministarstva Hong Lei rekao je da je njegova zemlja odlučno protiv bilo kakve upotrebe sile protiv Irana kako bi se Teheran spriječio da stvori atomsko oružje.

Hong je, međutim, ukazao da je bi Iran "takođe trebalo da pokaže fleksibilnost i iskrenost".

Portparol, međutim, nije rekao da li će Peking podržati strože sankcije protiv Irana ili neke druge mjere, ali je izjavio da je Kina čvrsto protiv korišćenja sile u međunarodnim odnosima.

Kina je Iranu najveći spoljnotrgovinski partner, ali je podržala uvođenje sankcija kao sredstvo da se Iran ubijedi da prekine sa programom obogaćivanjem uranijuma i da započne pregovore u vezi sa svojim nuklearnim programom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u dokumentu je predstavila do detalja nove dokaze o tome da je Islamska Republika u prošlosti pokušala da razvije nuklerano naoružanje.

U izvještaju IAEA ukazuje se na istraživanja o "nuklearnim eksplozivima" koja je Iran obavio 2008. i 2009. godine i dodaje da Teheran možda i danas provodi aktivnosti iz sporne oblasti.