Svijet
0

Peking protestuje zbog susreta Merkel i Dalaj lame

FENA
Dalaj lama, Foto: AP
Dalaj lama, Foto: AP
Kinesko vodstvo oštro je reagiralo na najavljeni susret njemačke kancelarke Angele Merkel i tibetanskog duhovnog vođe Dalaj lame sljedeće sedmice u Berlinu, a njemački ambasador u Pekingu je pozvan na informativni razgovor.

"Njemački ambasador u Pekingu Michael Schaefer pozvan je na razgovor u kinesko ministarstvo vanjskih poslova", saopćio je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Kako je u međuvremenu saopćio vladin glasnogovornik Ulrich Wilhelm, njemačka kancelarka Angela Merkel i Dalaj lama će se sljedeće nedjelje sastati u kancelarskom uredu u Berlinu radi "privatne razmjene mišljenja". Wilhelm je napomenuo da se Merkel redovno sastaje i s čelnicima ostalih vjerskih zajednica pa da tako niti susret s Dalaj lamom ne predstavlja ništa neuobičajno, javila je u subotu Hina.

Kako javlja dnevnik "Bild", njemačka vlada je dala do znanja da će bez obzira na proteste iz Pekinga ustrajati na susretu s duhovnim vođom Tibetanaca.

Dalaj lama u Njemačkoj uživa veliku popularnost, a nedavno istraživanje javnog mišljenja je pokazalo da Nijemci više vole tibetanskog duhovnog vođu nego njemačkog papu Benedikta XVI.