Nakon najave lansiranja raketa
0

Peking poziva na mir, Moskva opravdava, Berlin osuđuje Sjevernu Koreju

SRNA
Kina je pozvala na mir i uzdržanost nakon što je Sjeverna Koreja najavila da će lansirati rakete i izvršiti nuklearna testiranja, a da će meta biti SAD, dok u Rusiji tvrde da je to samo "demonstracija sile na riječima".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lei je na redovnoj konferenciji za novinare apelovao na Pjongjang da ne preduzima korake koji će podići tenzije.

I NJemačka se pridružila komentarima, te je ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele opisao planove Sjeverne Koreje kao provokaciju, koja će samo još više izolovati Pjongjang u svijetu.

On je apelovao na Pjongjang da se usaglasi sa rezlucijama Savjeta bezbjednosti UN i da "neodgovornim potezima" ne pogoršava situaciju na Korejskom poluostrvu.

U Rusiji, neki poslanici odbacili su najavu Pjongjanga kao demonstraciju sile samo na riječima, koje neće biti propraćene odgovarajućim djelima.

"Ove posljednje najave o predstojećim testovima diktirane su željom samoočuvanja od mogućih napada", rekao je Leonid Kalašnjikov, zamjenik šefa Komiteta za spoljne poslove u donjem domu ruskog parlamenta.

Drugi poslanik upozorio je na oštar odgovor međunarodne zajednice ako Pjongjang ispuni svoje planove. "To je pravo Sjeverne Koreje, ali će reakcija međunarodne zajednice biti veoma negativna", rekao je šef Komiteta za spoljne poslove Leonid Slutcki.