Pao u Pakistanu
0

Peking negira da je dobio podatke o "stealh" helikopteru

SRNA
Ostaci helikoptera
Ostaci helikoptera
Kina je u srijedu odbacila medijske izvještaje da je Pakistan njihovim stručnjacima odobrio pristup američkom helikopteru, koji se srušio tokom akcije komandosa u kojoj je ubijen Osama bin Laden 2. maja u Abotabadu, nazivajući ih "apsurdnim".

Britanski dnevnik Financial Times pisao je ranije da je Pakistan dozvolio kineskim inženjerima da fotografišu i uzmu uzorke helikoptera opremljenog najsavremenijom tehnologijom.

U svom prvom javnom reagovanju, kinesko Ministarstvo odbrane je u jednoj rečenici objavljenoj na svojoj internet stranici navelo da su ti izvještaji "neosnovani i apsurdni".

SAD su sumnjale da je Pakistan sa Kinom razmijenio podatke o tehnologiji kao odgovor na akciju komandosa u kojoj je na teritoriji te zemlje  ubijen lider Al-Qaede, čime je Islamabad ponižen.

Pakistanski zvaničnik negirao je ove optužbe, ističući da je Pakistan znao da su Amerikanci u kompleksu u kojem je Bin Laden te da je olupina helikoptera bila pod neprestanom pažnjom nakon akcije, tako da bi se saznalo da su neki strani stručnjaci dolazili da je prouče.

Tokom akcije američkih komandosa jedan od dva modifikovana helikoptera, za koje se vjeruje da su imala do sada nepoznatu "stealth" tehnologiju, pokvario se i srušio zbog čega su policajci morali da ga ostave. 

Kina je veliki investitor u Pakistanu u resorima kao što su telekomunikacije, luke i infrastruktura. Ove zemlje su povezane putem, koj ije izgradila Kina, preko planina na sjeveru Pakistana.