Svijet
0

Peking izdao prvo crveno upozorenje u historiji zbog smoga

Klix.ba
Vlasti u Pekingu su izdale prvo crveno upozorenje zbog smoga, zbog čega će škole biti zatvorene te obustavljen rad na otvorenom, javlja BBC.

Crveno upozorenje je najveće moguće koje je moguće izdati, a koje nikada do sada nije izdano. Vlasti su saopćile da očekuju da će se trenutno stanje zadržati barem tri dana zbog opasnog smoga. Očekuje se da će određenim danima biti zabranjeno i korištenje autmobila.

Trenutni nivo zagađenja u Pekingu je zapravo manji u odnosu na prošlosedmični, ali je crveno upozorenje izdano jer se očekuje još viši nivo u narednim danima.

Crveni alarm će biti na snazi od 7:00 stati u utorak do 12:00 sati u četvrtak, kada se očekuje dolazak hladne fronte, koja će ukloniti smog.

Kineski mediji su objavili da je tokom vikenda u nekim dijelovima Pekinga vidljivost iznosila samo 200 metara.

Uzročnici smoga su industrija koja koristi ugalj, kao i sistemi grijenja, a tu su također automobili i prašina sa gradilišta te nedostatak vjetra. Danas je u Pekingu izmjeren deset puta viši nivo zagađenja u odnosu na dozvoljeni.

Upravo je Kina najveći svjetski zagađivač i zbog ove zemlje svjetski lideri pokušavaju sklopiti globalni dogovor o klimatskim promjenama. Ulaže se u obnovljive izvore energije kako bi se smanjila potrošnja uglja, posebno u urbanim mjestima.

Kada je riječ o Pekingu, u najteže pogođenim predjelima je zabilježeno 256 mikrograma po kubnom metru, a Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je 25 mikrograma po kubnom metru siguran nivo. U sjeveroistočnom gradu Shenyangu je prošlog mjeseca zabilježen nivo od čak 1.400 mikrograma po kubnom metru.

Kineski zvaničnici se nevoljko fokusiraju na glavne zagađivače, ali su sada napokon shvatili da osvisnost o fosilnim gorivima mora prestati.