Svijet
0

Pegida najavila protest naredne sedmice: Ne želimo revoluciju, ali nećemo šutjeti

Anadolija
Predstavnici organizacionog komiteta antiislamskih protesta u Dresdenu, koje organizuje ekstremno desničarska grupa Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), poručili da ih otkazivanje protesta iz sigurnosnih razloga neće "ušutkati".

Nako što je njemačka policija upozorila da postoje ozbiljne prijetnje na račun jednog od članova organizacionog komiteta protesta, 13. protest PEGIDA-e koji je bio planiran danas je otkazan.

Ipak, članovi organizaciong komiteta Lutz Bachmann i Kathrin Oertel su se obratili javnosti. Oertel je kazala kako su se na otkazivanje današnjeg protesta odlučili zbog konkretnih prijetnji članovima organizacionog komiteta, no, kako je poručio, to ne znači da je ovom pokretu oduzeto pravo na slobodu izražavanja i okupljanja.

"Nećemo šutjeti", poručila je Oertel.

Kazala je također, kako je cilj ovog pokreta iskazati svoje stavove i mišljenje mirnim putem i bez nasilja.

"Mi ne želimo revoluciju. Ono što mi želimo jeste jedan drugačiji odnos između naroda i politike", rekla je Oertel, dodavši da ni ovaj pokret ne želi svaki ponedjeljak protestovati, te da je osnovni cilj dijalog između naroda i politike. 

Lutz Bachmann je rekao da će pokret PEGIDA narednog ponedjeljka organizovati protest.

"Političari ako budu radili svoj posao neće biti potrebe da 25 hiljada ljudi izlazi na ulice. Mogu večeri provoditi kod kuće zajedno sa porodicam", kazao je Bachmann.