Svijet
0

Pedofil sa Interneta kaže da nije kriv

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kanađanin Christopher Neil, optužen za pedofiliju, poznatiji kao pedofil sa Interneta za kojim je Interpol intenzivno tragao skoro tri godine, a koji je konačno uhapšen prošle sedmice, kazao je da se ne osjeća krivim za optužbe kojima ga se tereti, a koje podrazumijevaju seksualno zlostavljanje maloljetnih dječaka.

Nakon prvog saslušanja i nakon što je Neil kazao da se ne osjeća krivim po svim tačkama optužnice, sud na Tajlandu naredio mu je pritvor za narednih 12 dana kako bi se izvršile dalje istrage.

"Kazao je da se ne osjeća krivim i to je bilo, moglo bi se reći, sve što je Neil rekao istražiteljima i sudu“, rekao je za Reuters načelnik policije u Bankoku Wimol Powin, a saslušanje je bilo zatvoreno za javnost.

Ukoliko sud Neila proglasi krivim, on bi se mogao suočiti sa 20-godišnjom zatvorskom kaznom.

Neil je uhapšen u petak u provinciji Nakhon Ratchasima koja je udaljena 250 kilometara od Bankoka. Otkako je uhapšen, samo se jednom putem Reutersa obratio svojoj porodici u Kanadi, a od očiju javnosti krije se iza sunčanih naočala.

"Molim svoju porodicu da se pobrinu za mene i da me čim prije izbave odavde. To je sve što imam reći. Pomozite mi!“, kazao je Neil.

Policija je kazala da je Neil putem kanadske ambasade u Bankoku kontaktirao svog brata Matthewa Neila. "On izgleda umorno“, kazao je njegov Matthew i dodao da ne može ni zamisliti kako se njegov brat sada osjeća. "Volio bih da se što prije vrati u Kanadu, ali shvatam da to još uvijek nije moguće zbog težine i međunarodnog karaktera optužbi“, naglasio je Matthew.

Policija sa Tajlanda kazala je da će isporučiti Neila onda kada se završi suđenje i kada odsluži svoju kaznu, a zvaničnici kambodžanskih i vijetnamskih vlasti naglasili su da također žele ispitati osumnjičenog o optužbama kojima ga se tereti.

Britanski advokat Wally Oppal nije isključio mogućnost posebne istrage u okviru kanadskog tužilaštva s obzirom da je Neil i u Vancouveru radio kao nastavnik i dodao da je suviše rano kako bi se špekulisalo o tome da li će kanadske vlasti tražiti Neilovo izručenje.