Svijet
0

Pedofil radio u školama širom svijeta: Drogirao, zlostavljao pa fotografisao učenike

Klix.ba
Najmanje 60 djece bilo je žrtva drogiranja i seksualnog zlostavljanja koja je radio pedofil iz londonske škole.

William James Vahey, koji se ubio nakon što su istražitelji otkrili sve strašne zločine, fotografisao je napade na učenike u Southbank International školi. Izvršni direktor Graham Lacey kazao je da su pronađene fotografije između 50 i 60 učenika na Vaheyevom kompjuteru. Šezdesetčetverogodišnjak je predavao geografiju i historiju od 2009. do 2013. godine.

Vahey je predavao i u drugim školama, te se pretpostavlja da je moglo biti još žrtava. Neke od žrtava je drogirao tako da nisu bile svjesne da su zlostavljane.

Vahey je bio suočen s kolegom iz američke škole u Nikaragvi kada su pronađene fotografije učenika kojima je predavao u toj zemlji. Priznao je da je zlostavljan kao dijete, te da je lovio dječake cijeli život dajući im tablete za spavanje prije nego ih je iskoristio.

Direktor Lacey napisao je pismo u kojem je pozvao učenike koji su doživjeli uznemirujuće iskustvo da istupe. Ponuđeno im je i savjetovanje, te roditeljski sastanak sljedeće sedmice.

"Ova objava koju smo čuli jutros stavila nas je sve zaprepaštene. Kao osoblje, osjećamo se uznemireno, ljuto i izdano. Možemo samo zamisliti kako se osjećate vi roditelji. Vahey je bio omiljen među osobljem i učenicima. Uspijevao je obmanjivati svoje kolege u školama širom svijeta 30 godina", napisao je.

Vahey se ubio u motelu u Minnesoti dva dana nakon što je FBI izdao nalog za pretres njegovog kompjutera. Otkrivene su fotografije 90 dječaka dobi od 12 do 14 godina koji su djelovali drogirano.

Fotografije su poredane po katalozima, lokacijama i godinama.