Jemen
0

Pedofil javno pogubljen hicima iz puške u potiljak

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Za pedofile u Jemenu gotovo da i ne postoji pravni sistem, jedino prijeki sud. Čisti primjer toga je muškarac, koji je optužen za silovanje i ubistvo 11-godišnjeg dječaka i koji je pred mnoštvom javno pogubljen, hicem iz automatske puške u potiljak.

Scenu smaknuća promatra stotine znatiželjnika, koji s odobravanjem pozivaju na ubistvo Yehye Husseina al-Raghwaha. Ubijeni dječak navodno je prošle godine u decembru došao u frizerski salon al-Raghwahe kako bi se ošišao. Nakon što ga je frizer brutalno napao, tijelo mu je rakomadao i bacio u pustinju van glavnog grada Jemena, Saane, piše Daily Mail.

Nakon što je priznao svoj zločin, jemenski sud frizera je osudio na smrtnu kaznu. U ponedjeljak je izvršena je njegova egzekucija. Iz zatvora je izašao u odjeven u bijelo i s lisicama na rukama, prema ceremonijalnom crvenom tepihu, gdje mu je dozvoljena posljednja molitva, prije nego legne licem prema dolje.

Istovremeno, policijski dužnosnik čita njegovu presudu još jednom, dok okupljeno mnoštvo poziva na egzekuciju, a neki od njih brutalan prizor snimaju i mobitelima. Iznad frizera dolazi vojnik i kalašnjikov usmjerava u njegov potiljak te nakon djelića sekunde, sve je gotovo. Al-Raghwahi time je postao deveta osoba nad kojom je izvršena smrtna kazna ove godine u Jemenu, dok je prošle godine izvršeno 13 smrtnih kazni u toj zemlji.

Jemen je jedna od 59 svjetskih država koje provode smrtne kazne, a prema izvještaju Amnesty Internationala, ova zemlja je jedna od onih, koje ih striktno provode. Ljudska prava u toj državi su izuzetno slaba, a ostaje upitno je li suđenje frizeru bilo pravedno i nepristrano.