Financial Times
0

Pazite šta želite

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bijesna na Baracka Obamu i ljuta na svijet, Amerika je okrenula leđa predsjedniku koji je obećao da će sve promijeniti, a sada bi mogla okrenuti leđa i globalizaciji, piše u petak Financial Times u osvrtu na protekle izbore u SAD-u.

Statistički podaci pokazuju da je američka ekonomija u proteklih 20 godina zabilježila rast od 60 posto, dok su u istom periodu prihodi srednje klase porasli za manje od deset procenata. Amerikanci su svoj san živjeli zahvaljujući jeftinim kreditima i jeftinoj kineskoj robi, ali je zabava naglo završena globalnim finansijskim krahom.

Uspon republikanaca na proteklim izborima temelji se na populističkom obećanju da će se obračunati s unutarnjim i vanjskim neprijateljima, u koje spadaju bankari, koji su se prodali globalizaciji, imigranti, koji uzimaju posao poštenim Amerikancima, pohlepni industrijalci, koji otvaraju pogone u inostranstvu i Kinezi, koji su preplavili zemlju jeftinom robom.

Prije nego što se Evropljani namršte na ovaj, po mnogima, primitivni američki politički diskurs, neka malo pogledaju kako stoje stvari u njihovoj kući, dodaje Financial Times.

Ugledni Nijemci pišu knjige kojima se sugerira da su turski useljenici po prirodi manje inteligentni, francuski predsjednik protjeruje Rome, a Britanija zatvara vrata imigrantima. Važan je, međutim, pravac koji će zauzeti Amerika, jer je ta zemlja, podsjeća Financial Times, arhitekt globalizacije.

Paradoksalno, zahvaljujući svojim prirodnim bogatstvima i tehnološkom razvoju, Amerika bi, bezbolnije od drugih, mogla da se povuče iza barikada. Čak se i prijatelji Amerike ponekad raduju opadanju njene moći - trebalo bi da paze šta žele, upozorava Financial Times.