Svijet
0

Paviljon Louisa Vuittona hitno se uklanja sa "svetog mjesta ruske države"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Administracija ruskog predsjednika zatražila je hitno uklanjanje paviljona Louisa Vuittona s moskovskog Crvenog trga, javljaju u srijedu ruski mediji pozivajući se na izvor u Kremlju.

Paviljon u obliku divovskog putnog kovčega s logom francuske modne marke Louisa Vuittona postavljen uz Lenjinov mauzolej, koji istodobno blokira pogled na moskovski Crveni trg, izazvao je zgražanje među prolaznicima u glavnome ruskom gradu. Izvor u Kremlju rekao je novinarima da predsjednička administracija nije dala odobrenje za postavljanje paviljona.

Moskovska robna kuća GUM priopćila je da je također zatražila od francuske modne kuće Louis Vuitton da ukloni divovski kovčeg u kojemu se trebala održati šestonedjeljna izložba nakon negativne reakcije javnosti i zbog toga što su gabariti paviljona premašili odobrene limite.

Devet metara visok i 30 metara dugačak paviljon u obliku smeđe-žutog putnog kovčega, s prepoznatljivim logom Louisa Vuittona na kojemu su postavljene dvije velike vrpce u bojama ruske zastave podignut je nasred trga upisanog na listu UNESCO-ve kulturne baštine.

Izložba o povijesti luksuznih putnih kovčega Vuitton nazvana "Soul of Travel" ("Duša putovanja") trebala se održati u paviljonu od 2. decembra do 19. januara povodom 120. godišnjice slavne moskovske robne kuće, a prihod od prodaje karata bio je namijenjen dobrotvornoj organizaciji manekenke Natalije Vodianove "Naked Hearts" koja finansira razne aktivnosti namijenjene hendikepiranoj djeci.

Uprkos tome Moskovljani su zgroženi postavljanjem neprimjerenog objekta nasred Crvenog trga. Zastupnici u ruskom parlamentu, koji se nalazi preko puta, izjavili su da je Crveni trg "sveto mjesto ruske države" koje se ne može "trivijalizirati", prenosi Hina.