Nezabilježen gest
0

Patrijarh prekinuo činodejstvo da bi slušao glas mujezina

FENA
Carigradski patrijarh Bartolomej
Carigradski patrijarh Bartolomej
Carigradski patrijarh Bartolomej prekinuo u četvrtak činodejstvo da bi saslušao glas mujezina, što je izazvalo nezabilježenu pažnju u turskim medijima i odobravanje tamošnje javnosti, prenijele su agencije.

U novokalendarskim pravoslavnim crkvama u četvrtak je proslavljen jedan od najvećih praznika - Bogojavljenje.

Carigradski patrijarh Bartolomej, duhovni poglavar svjetskog pravoslavlje, služio je svetu liturgiju u katedrali Svetoga Georgija. Pred podne spustio se na obale Zlatnog roga kako bi osvetio vodu i bacio križ u more da bi ga neko od hrabrih mladića iznio.

Nakon početka vodoosvećenje, pred pjevanje tropara "Kada si se ti Kriste krstio u Jordanu..." začuo se glas mujezina s obližnje džamije koji je, kao i uvijek, u podne pozivao muslimane na molitvu.

U tome trenutku patrijarh Bartolomej prekinuo je posvećenje, tišina je vladala dok mujezin nije završio. Iako je bilo nekoliko zvižduka od prisutnih, kao i povika "hajde, hajde", patrijarh je dostojanstveno slušao mujezina i tek kada je on završio, nastavio molitvu.

U vode mora skočilo je, i pored hladnog vremena, dvadesetak mladića, a "pobijedio" je Grk iz Soluna Dimitrije Kutonis, koji je sa suprugom došao u Carigrad da proslavi blagdan Bogojavljenja, Kristova krštenja.

Turski mediji su s velikim iznenađenjem izvijestili o ovom događaju, izražavajući, kao nikada do sada, poštovanje vaseljenskom patrijarhu Bartolomeju.