Društvo za ugrožene narode
0

"Patrijarh Pavle izmakao zemaljskoj pravdi"

FENA
Patrijarh Pavle, pomagač Karadžića i Mladića, izmakao je zemaljskoj pravdi, saopćeno je iz Društva za ugrožene narode iz Njemačke.

Nakon što je papa iskazao poštovanje odavši počast preminulom srpskom patrijarhu Pavlu I. kao "čovjeku ekumene", a njemački ga katolički nadbiskup Robert Zollitsch nazvao "čovjekom mira", Društvo za ugrožene narode (GfbV) izrazilo je žaljenje što je srpski patrijarh izmakao zemaljskoj pravdi.

"Patrijarh Pavle je održavao bliske prijateljske veze s dvojicom najvećih ratnih zločinaca bosanskih Srba, Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem, u vrijeme kad su njih dvojica držali u zatočeništvu preko 200.000 bosanskih muslimana (Bošnjaka) i katolika u koncentracionim i zatočeničkim logorima, i kad su srpske milicije sistematski silovale 20.000 bosanskih muslimanki (Bošnjakinja)", kazao je predsjednik Društva za ugrožene narode, Tilman Zülch.

Zülch je naveo i da se patrijarh nikada nije javno oglasio kad su srpske trupe pod zapovjedništvom ratnih zločinaca razarale stoljetne džamije (ukupno 1.186) i medrese, te katoličke crkve (preko 500) i vjerske objekte.

U saopćenju Društva za ugrožene narode Njemačke rečeno je da je na cijelom području okupirane Bosne ostala samo jedna nerazorena džamija.

Patrijarh Pavle, navodi se u saopćenju, više puta je blagosiljao ratne zločince, a svoj je prilog genocidu u Bosni i Hercegovini kasnije zamaglio neobavezujućim mirovnim izjavama.

Društvo za ugrožene narode posjetilo je na grozne događaje kao što je Sokolac pored Sarajeva, 2. juli 1995., na kojoj patrijarh Pavle daje blagoslov Radovanu Karadžiću (kojem se danas sudi pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Den Haagu) i Ratku Mladiću (kojega godinama štite srpske vlasti i srpska vojska).

"Očekivali smo da barem nadbiskup Zollitch, koji je preživio jedan od titoističkih koncentracionih logora u kojima je ubijeno hiljade žena i djece podunavskih Švaba (Donauschwaben), oda više poštovanja žrtvama Sarajeva ili Srebrenice", dodao je u saopćnju predsjednik Društva za ugrožene narode Tilman Zülch.