ICTY
0

Patricia O'Brien u posjeti Tribunalu

FENA
Patricia O'Brien
Patricia O'Brien
Podtajnica UN-a za pravna pitanja Patricia O’Brien posjetit će Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) od 25. to 27. januara, saopćeno je u ponedjeljak iz ICTY-a.

Tokom posjete ona će se sastati s visokim zvaničnicima ICTY-a kako bi raspravljali o mandatu Tribunala i strategiji okončanja njegovog rada, navodi se u saopćenju.

O’Brien će se sastati s predsjednikom Tribunala, sudijom Patrickom Robinsonom, potpredsjednikom, sudijom O-Gon Kwonom, glavnim tužiocem Sergeom Brammertzom i registrarom suda Johnom Hockingom.

Ona će biti obaviještena o napretku na suđenjima pred ICTY-jem, strategiji dovršenja mandata Tribunala, kao i o planovima te institucije da sačuva svoje naslijeđe za regiju bivše Jugoslavije i šire međunarodno okruženje. O temama koje se tiču rezidualnog mehanizma Tribunala također će biti raspravljano, navodi se u saopćenju.

O’Brien će se također obratiti osoblju Tribunala i odgovarati na njihova pitanja u gradskoj vijećnici, saopćeno je u ponedjeljak iz ICTY-a.