SAD
0

Patraeus zvanično proglašen zapovjednikom u Iraku i Afganistanu

FENA
Američkom generalu Davidu Petraeusu povjereno je u petak zapovijedanje operacijama u Iraku i Afghanistanu.

U kontekstu porasta nasilja na afganistanskom frontu, ovaj bivši 55-godišnji vojni zapovjednik snaga koalicije u Iraku zvanično je na ceremoniji u vojnoj bazi MacDill u Tampi, na Floridi, preuzeo dužnost zapovijedanja američkim operacijama na Srednjem istoku i u centralnoj Aziji, javio je AFP.

Mnogobrojni su oni koji se nadaju da će ovaj doktorant univerziteta u Princetonu, stručnjak za pobune, uspjeti da promijeni situaciju u Afganistanu kao što je to učinio u Iraku, gdje je nasilje radikalno opalo, a broj mrtvih među američkim vojnicima na najnižem nivou od početka invazije 2003. godine.

"On je vojnik, doktor nauka, državnik, najbriljantniji u svojoj generaciji, koji nam je danas potreban na čelu zapovjedništva", izjavio je američki državni sekretar za odbranu Robert Gates.

General je svjestan težine svog posla, posebno u Afganistanu gdje je u posljednje dvije godine poraslo talibansko nasilje, iako je 70.000 stranih vojnika na terenu, pod zapovjedništvom NATO-a i pod američkom komandom.