Svijet
0

Pastor uhapšen jer je pokušao da zapali tri hiljade primjeraka Kur'ana

Klix.ba
Terry Jones
Terry Jones
Kontroverzni pastor sa Floride uhapšen je zbog pokušaja da zapali tri hiljade primjeraka Kur'ana, na godišnjicu terorističkih napada 11. septembra.

Terry Jones (61) uhapšen je u gradu Mulberryju i suočen je sa optužbama za nezakoniti transport goriva te javno nošenje vatrenog oružja.

Policija navodi da je Jones vozio kaomionet sa prikolicom, u kojoj se nalazio veliki roštilj ispunjen kerozinom natopljenim primjercima Kur'ana. Također je imao i dodatne boce kerozina. Jones je planirao javno spaljivanje muslimanske svete knjige.

Prema Jonesovoj web-stranici, planirao je spaliti knjige u oblasti zaljeva Tampa, u čast žrtava napada 11. septembra 2001. Uhapšen je, zajedno sa pastorom Marvinom Sappom, nekoliko minuta prije spaljivanja knjiga.

Jones, pastor iz Gainesville, već je 2010. godine prijetio kako će spaliti primjerke Kur'ana, ali je izazvao bijes javnosti širom SAD-a, te je otkazao plan. 2011. je njegova kongregacija ipak spalila svetu knjigu, a naredne godine Jones je promovirao antiislamski film.

Sva tri incidenta izazvale su nasilje na Bliskom Istoku i Afganistanu.