Florida
0

Pastor Terry Jones mora platiti 180.000 dolara

Sarajevo-x.com
Terry Jones (Foto: AP)
Terry Jones (Foto: AP)
Američki pastor Terry Jones, koji je prijetio da će spaliti primjerke Kur'ana, morat će platiti 180.000 dolara troškova osiguranja za probleme koje je uzrokovao.

Iz grada Gainsvillea na Floridi policijske agencije naplatit će taj novac za cijeli mjesec rada na osiguravanju lokacije na kojoj je trebalo uslijediti kontroverzno spaljivanje.

Jones je pokrenuo burne reakcije širom svijeta kad je najavio plan svoje crkve da spali svetu knjigu muslimana na godišnjicu terorističkih napada 11. septembra.

Glasnogovornica policije Gainsvillea, Tscharna Senn, za CNN je objasnila da je to dovelo do velike policijske operacije.

"Skoro svi naši zaposleni bili su angažovani oko Dove Centra i svih drugih osjetljivih meta", kazala je. "Radili su svi koji nisu bili bolesni ili povrijeđeni."

Policija je tada potrošila više od 100.000 dolara, a ured šerifa okruga Alachua oko 80.000 dolara.

Jones je izjavio da crkva "nije bila svjesna da će im biti naplaćeno za osiguranje", a policiju je optužio za pretjerano reagovanje.

"Lako je sad reći da smo pretjerali sa pripremama, ali da se nešto loše desilo, bili bismo kritikovani da nismo bili spremni", dodaje Senn.