Svijet
0

Pašalić: Mesić je poticatelj bombaškog napada na moju kuću

FENA
Predsjednik Hrvatskog bloka (HB) Ivić Pašalić na današnjoj je konferenciji za novinare ponovio da iza nedavna bacanja dviju bomba u dvorište njegove kuće stoji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kojeg smatra poticateljem na to djelo jer je u svojim javnim istupima, kako tvrdi, širio neistine i klevete o njemu kao političaru i poduzetniku.

Unatoč imunitetu koji Mesić ima kao predsjednik države moj odvjetnički tim ocjenjuje sve mogućnosti podizanja tužbe protiv njega, rekao je Pašalić, dodavši: "Ako u Hrvatskoj nema takvih mogućnosti, tužba se može podignuti na međunarodnim sudovima. Ne želim podignuti tužbu radi tužbe, nego da ona ima zakonsko uporište."

S Mesićem sam u početku 90-ih u HDZ-u korektno surađivao, a onda smo se 1993. sukobili zbog politike privatizacije i pretvorbe, koju sam osuđivao, te zbog odnosa prema prvom hrvatskom predsjedniku komu sam ostao vjeran, kazao je Pašalić. Naglasio je da "nije pripadnik nikakva građevnog lobija" kako mu to pripisuju mediji koji su taj lobi povezivali s napadom na njegovu kuću.

Najavio je i podizanje sudskih tužba protiv novinara i medija koji su, po njegovu mišljenju, širili neistine o pozadini napada na njega i o njegovim poduzetničkim poslovima, a posebice je kritizirao izvješćivanje Hrvatske televizije, TV Nove i tjednika "Nacionala" o pozadini bombaškog napada na njegovu kuću.

Opširno govoreći o svojim poduzetničkim poslovima, Pašalić je zanijekao da je protuzakonito dobio zajmove od banke za svoje poslovne pothvate, priloživši i dokumente koji to, po njegovim riječima, potvrđuju.

Rekao je da je on osoba pod posebnim medijskim povećalom, o kojoj se gotovo sve zna, tako da je u svojim poduzetničkim poslovima morao biti krajnje oprezan znajući da će se podrobno analizirati svaki njegov potez. Za neke od afera koje mu se pripisuju u medijima, poput Dubrovačke banke ili tzv. afere SIS, Pašalić je rekao da je policija istraživala te slučajeve te da nije našla nikakve osnove kažnjiva djela.

Po njegovoj ocjeni sve te prijašnje afere, kao i bacanje bomba u dvorište njegove kuće u predizborno vrijeme služe da bi se skrenula pozornost javnosti na manje bitne stvari u Hrvatskoj.

Na novinarski upit kani li se nakon tog izgreda i zbog svojih poduzetničkih pothvata o kojima je govorio povući iz politike, Pašalić je odgovorio da mu je politika i dalje najveći izazov.

Hrvatski blok isključivo se financira donacijama poduzetnika i niti jedna stranka nema tako uredne financije kao mi, dodao je Pašalić.