Svijet
0

Parlamentarni izbori u Australiji 24. novembra

FENA
Australski premijer John Howard sazvao je u nedjelju za 24. novembar parlamentarne izbore koji će odlučiti hoće li Australija početi povlačiti svoje vojnike iz Iraka i možda označiti neslavan kraj njegove 11-godišnje karijere na vlasti.

Howarda (68), čelnika Liberalne stranke, očekuje teška bitka za peti mandat s vođom laburističke opozicije Kevinom Ruddom (50), bivšim diplomatom iz Pekinga koji je, kako pokazuju ankete, već mjesecima u sigurnom vodstvu.

Analitičari očekuju da će šestosedmična predizborna kampanja biti žestoka.

Howard je u nedjelju kao najvažnije pitanje svoje kampanje istaknuo održanje više od 15 godina neprekinutog privrednog rasta, prikazujući istodobno svojeg glavnog protivnika kao neiskusnog političara i dužnika sindikata.

Rudd je na to odgovorio da Australija treba novo vodstvo da bi iskoristila privredni procvat i optužio Howarda da nije sposoban suočiti se s izazovima novoga doba poput globalnog zagrijavanja ili širokopojasnog interneta.

"Naša zemlja ima previše obećavajuću budućnost da bi se dopustilo vladi koja je na vlasti 11 godina, vladi koja više nije u toku, koja je nesposobna i ustajala da jednostavno ostane", rekao je Rudd na novinskoj konferenciji.

Rudd je, među ostalim, obećao povući australske vojnike iz Iraka.Na području Zaljeva razmješteno je oko 1.500 australskih vojnika, od kojih oko 600 u Iraku i to na relativno mirnom jugu zemlje.

Howard je pak kao bliski prijatelj i saveznik američkog predsjednika Georgea W. Busha obećao da će australske snage ostati u Iraku sve dok se ta zemlja ne bude mogla brinuti sama za svoju sigurnost.