Svijet
0

Parlamentarni izbori na Kipru

FENA
Na turskom dijelu Kipra, na sjeveru ostrva, u nedjelju će biti održani parlamentarni izbori koji bi mogli imati presudan utjecaj na sadašnje pregovore o ponovnom ujedinjenju Kipra, koji je podijeljen prije trideset godina, javile su agencije.

Opoziciona Partija nacionalnog jedinstva, koja se zalaže za stvaranje dviju država na ostrvu (turske i grčke), prema posljednjim anketama dobit će najviše glasova. Za nju se izjašnjava 44 posto građana.

"Mi želimo pravedno i realno rješenje, temeljeno na dvije države i dva naroda", kažu u opozicionoj Partiji nacionalnog jedinstva, koja će vjerovatno pobijediti na sutrašnjim izborima.

Ukoliko opozicija pobijedi, to bi moglo da veže ruke predsjedniku Mehmedu Ali Talatu, koji s predsjednikom Republike Kipar Demetrisom Hristofijasom vodi pregovore o ponovnom ujedinjenju ostrva. Njegova Republikanska turska partija, koja je sada na vlasti, zastupa stvaranje federalne države dviju etničkih zajednica.

Prema ankatama, za nju se sada izjašnjava 27 posto građana.

Kipar je podijeljen 1974. godine poslije turske vojne intervencije na sjeveru ostrva. U međuvremenu Turci na Kipru su proglasili nezavisnu "državu" koju je dosad priznala samo Ankara, dok je Republika Kipar (grčki dio ostrva ) član UN-a od 2004. godine i Evropske unije. Prošle godine obnovljeni su pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra, koji se vode pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Prema procjenama diplomata u Nikoziji, to je posljednja šansa za rješenje "kiparskog problema".