Evropski, nema šta
0

VIDEO / Parlamentarci pristali primiti mito od novinara

Sarajevo-x.com
Evropski parlament otvorio je istragu na osnovu optužbe britanskog lista The Sunday Times da su tri parlamentarca, Ernst Strasser iz Austrije, Adrian Severin iz Rumunije i Zoran Thaler iz Slovenije, prihvatili ponudu u visini do 100.000 od novinara koji su se pretvarali da su lobisti u zamjenu za predlaganje amandmana na zakon.

Sva trojica parlamentaraca negirala su optužbe, s tim da je Strasser, bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova podnio ostavku odmah nakon objavljivanja priče u nedjelju.

Novinari su napravili audiosnimak na kojem se čuje Strasser kako priznaje da je već primio novac od drugih lobista. On je naknadno rekao da je znao da lobisti nisu stvarni te da je svjesno učestvovao u namještaljki kako bi ih predao u ruke policije. Ostavku je, kako kaže, dao da bi zaštitio stranku kojoj pripada.

Nekadašnji zamjenik rumunskog premijera Severin je poslao e-mail lažnim lobistima u kojem je napisao da je amandman već predložen, nakon čega je poslao na 12.000 eura. Priču je nazvao skandaloznom i zatražio je legalne mjere protiv novinara.

"Nisam uradio ništa što ovdje, recimo, nije legalno ili je protiv normalnog ponašanja koje ovdje imamo", rekao je Severin.

Thaler je optužio novine za namještaljku i uredničku politiku koja je protiv EU.

Sunday Times je kontaktirao 60 evropskih parlamentaraca i rekao im da istraže priču o tome da su neki od njih potkupljivi. Oni su dodali da su se dva amandmana pojavila u dokumentima Evropskog parlamenta.

Glasnogovornik parlamenta potvrdio je da je pokrenuta istraga i da su optužbe shvaćene ozbiljno.