Svijet
0

Parlamentarci prihvatili ostavku ministra odbrane, trupe se povlače s Krima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ukrajinski parlamentarni zastupnici prihvatili su ostavku ministra odbrane Igora Tenjuka u utorak dok se više hiljada vojnika počelo povlačiti s Krimskog poluotoka koji se trenutno nalazi pod kontrolom Rusije.

U obraćanju parlamentu, Tenjuk je rekao da odbacuje tvrdnje da on nije uspio zadati jasne upute trupama, ali je zadržao pravo odstupanja s funkcije. Parlamentarci su prvobitno odbili njegovu ostavku, ali su je kasnije prihvatili.

Većina je glasala za imenovanje general-pukovnika Mihaila Kovaljova kao njegovu zamjenu, prenio je Associated Press.

Ukrajinske vlasti su kritikovane zbog njihovih često neodlučnih reakcija nakon ruskog pripajanja Krima, koje je postalo zvanično nakon u žurbi organizovanog referenduma ovog mjeseca.

Na Krimu, ukrajinski vojnici su se u utorak počeli ukrcavati u autobuse i vraćati na ukrajinsku teritoriju dok su im bivši saborci salutirali iz baze koju su zauzele ruske snage.

Tenjuk je rekao da je primio zahtjev od oko 6.500 vojnika i članova porodice da napuste Krim, a oko dvije trećine od 18.800 pripadnika vojnog osoblja će ostati stacionirano tamo.

Ukrajinska nova vlada se bori da nametne kontrolu nakon prošlomjesečnog svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.