Grčka
0

Parlament usvojio oštre mjere štednje

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčki parlament usvojio je danas oštre mjere štednje koje je predložila socijalistička Vlada radi smanjenja budžetskog deficita, dok su se na ulicama Atine dešavali sukobi demonstranata i policije.

"Prijedlog zakona koji je podnijelo Ministarstvo finansija usvojen je u cjelosti odlukom većine", izjavio je predsjednik parlamenta Filipos Pecalnikos poslije jednodnevne rasprave.

On nije saopštio podatke o glasanju. Vladajuća Socijalistička stranka ima većinu od deset poslanika u parlamentu od 300 mjesta.

Glavna opoziciona stranka Nova demokratija, koja ima 91 poslanika, saopštila je da se protiv nekim članovima zakona, dok su poslanici Komunističke stranke napustili skupštinu na početku rasprave.

Zakonom je predviđeno da se uštedi 4,8 milijardi evra smanjenjem izdataka za zaposlene u državnim službama, za čije plate država godišnje izdvaja 26 milijardi evra.

Sindikati su reagovali na ovakav prijedlog zakona serijom štrajkova i radničkih protesta. Nepoznate osobe pretukle su lidera glavnog grčkog sindikata tokom demonstracija ispred zgrade parlamenta, a demonstranti su se sukobili i sa pripadnicima specijalne policije.