Svijet
0

Parlament potvrdio imenovanje XI Jinpinga za predsjednika Kine

FENA
Xi Jinping (Foto: AFP)
Xi Jinping (Foto: AFP)
Kineski parlament u četvrtak je zvanično potvrdio imenovanje Xi Jinpinga za novog predsjednika države, u drugoj miroljubivoj smjeni rukovodstva otkako je Komunistička partija preuzela vlast 1949. godine.

Kineski Narodni kongres izabrao je Xija na ceremoniji u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, formalno okončavajući generacijsku smjenu na čelu Kine, prenosi Reuters.

Xi je imenovan za partijskog i vojnog čelnika, položaje u kojima je stvarna vlast, u novembru oprošle godine.

Xi (59), također je izabran za predsjednika Centralne vojne komisije, čime je osigurana njegova puna kontrola nad partijom, državom i oružanim snagama.

Nije bilo praktično nikakvog protivljenja među poslanicima da Xi postane novi predsjednik države. Samo jedan od gotovo 3.000 delegat glasao je protiv imenovanja, a tri su bila suzdržana.

Xi se naklonio i rukovao sa svojim prethodnikom Hu Jintaom, nakon objave rezultata, koja je uživo prenošena na državnoj teeleviziji. Xi i Hu razmjenili su nekoliko kurtoaznih riječi.

Li Yuanchao je izabran za potpredsjednika, čime su potvrđene ranije najave njegovog imenovanja.

Zamjenik premijera Li Keqiang trebao bi naslijediti premijera Wena Jiabaoa na sličnoj ceremoniji zakazanoj za petak.

Hu (70), napustio je položaj predsjednika nakon što je odslužio maksimalna dva petogodišnja mandata.

Huovo imenovanje za predsjednika prije jedne decenije predstavljalo je prvu mirnu tranziciju vlasti u komunističkoj Kini. Nasilna dešavanja poput Kulturne revolucije i gušenja prodemokratskih demonstracija na trgu Tienanmen zasjenila su ranije tranzicije.

Otkako je preuzeo mnogo uticajniji položaj predsjednika partije u novembru prošle godine, Xi je usmjerio svoju retoriku na borbu protiv korupcije i bahatog ponašanja državnih i vojnih zvaničnika.

Mnogi Kinezi nadaju se da će Xi donijeti promjene u zemlju koj je postala druga svjetska ekonomija, ali je iskompromitovana rastućom nejednakošću, korupcijom i uništvanjem okoliša.

Xi će također naslijediti parlament koji pokazuje nepovjerenje prema vladi i koji je verziran u internet kako bi kritikovao kineske čelnike.

Njgova administracija istovremeno se suočava s usporavanjm ekonomskog rasta, sve ozbiljnijiom provokacijam Sjeverne Koreje i rastom napetosti s Japanom i SAD-om, kao i sa situacijom u jugoistočnoj Aziji.