Nakon 40 godina
0

Parlament podržao Sarkozyjev plan povratka u NATO

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski parlament podržao je plan predsjednika Nicolasa Sarkozyja da vrati zemlju u jedinstvenu vojnu komandnu strukturu NATO saveza poslije odsustva dužeg od 40 godina.

Poslanici su zapravo izglasali povjerenje vladi premijera Francoisa Fillona jer je predsjedniku Sarkozyju nije potrebno odobrenje parlamenta za odluku o vraćanju Francuske u vojnu komandu NATO.

Odluka Francuske bit će formalizirana na samitu NATO-a početkom aprila u Strasbourgu, a na kojem će biti obilježena 60. godišnjica Saveza.

Nicolas Sarkozy kaže da Francuska, kao jedan od osnivača NATO-a i četvrti najveći davalac vojnika, treba da ima veći utjecaj na strateške odluke Saveza.

BBC-jev dopisnik u Parizu Alister Stanford kaže da je, obrazlažući svoju odluku, predsjednik Sarkozy istakao stanje na terenu u misijama NATO-a.

"Argument predsjednika Sarkozyja koji je iznio u svom govoru bila je činjenica da je Francuska potpuno integrirana u NATO kada je riječ o operacijama tog saveza na terenu. Sarkozy je upitao zbog čega francuski generali onda ne bi išli na sastanke na kojima se planiraju NATO operacije." Protivnici ove odluke tvrde da bi ona mogla da smanji nezavisnost Pariza u odnosu na SAD.

Ostaje otvoreno pitanje budućeg pravca francuske vanjske politike i njenih odnosa sa Amerikom.