Svijet
0

Parlament odobrio hapšenje Berlusconijevog poslanika

FENA
Alfonso Papa
Alfonso Papa
Poslanici donjeg doma talijanskog parlamenta u srijedu na glasanju odobrili su hapšenje poslanika iz vladajuće stranke "Narod slobode" koji je optužen za korupciju.

Alfonso Papa, član stranke premijera Silvija Berlusconija, biće uhapšen ubrzo pošto predsjednik parlamenta zvanično obavjesti istražitelje o rezultatu tajnog glasanja na kojem se za hapšenje izjasnilo 319, a protiv 293 poslanika, javio je AFP.

Talijanski poslanici uživaju imunitet koji mogu da im ukinu samo kolege, a Papi je imunitet uskraćen pošto su za njegovo hapšenje glasali i poslanici Berlusconijevog glavnog koalicionog partnera "Sjeverne lige".

Papa, bivši sudija, optužen je da je poslovnim ljudima u okviru istraga koje su protiv njih vođene osiguravao povjerljive informacije u zamjenu za poklone u vidu skupocjenog nakita i boravka u luksuznim hotelima.

On je optužen u okviru šire istrage o navodnoj tajnoj organizaciji koja okuplja političare, poslovne ljude i druge istaknute ličnosti.

Berlusconi, protiv koga se trenutno vode tri sudska procesa pod optužbama za podmićivanje, utaju poreza i plaćanje seksualnih usluga maloljetnici, odbio je da komentariše odluku parlamenta, a ranije je istragu o korupciji za koju je optužen Papa nazvao "sramotnom".