Svijet
0

Parlament Krima proglasio nezavisnost poluotoka od Ukrajine

FENA
Članovi proruskog parlamenta Krima proglasili su u utorak nezavisnost poluotoka od Ukrajine, preliminarni korak prije referenduma u nedjelju, koji će omogućiti njegovo priključenje Rusiji.
Foto: EPA
Foto: EPA
Oni su se pozvali na presedan Kosova, kako bi opravdali svoj pristup sa stajališta međunarodnog prava.

Proglašenje nezavisnosti autonomne republike Krim i grada Sevastopolja je usvojilo 78 od 81 prisutnih članova, prema saopćenju ovog parlamenta kojega Kijevske vlasti smatraju nelegalnim.

Njihov tekst se poziva na Povelju Ujedinjenih nacija i "čitav niz drugih međunarodnih dokumenata koji koji utvrđuju pravo naroda na samoopredjeljenje", kao i na mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. godine, prema kojem se "jednostranim proglašenjem nezavisnosti jednog dijela države ne krši nikakva norma međunarodnog prava".

Ako referendum 16. marta dovede do pripajanja Krima i grada Sevastopolja Rusiji, Krim će biti proglašen "nezavisnom i suverenom državom s republikanskom formom vladavine", izneseno je u izjavi.

"Republika Krim će biti demokratska država, laička i multinacionalna, koja će se obavezati da održava mir, međuetničko i međuvjersko razumijevanje na svom teritoriju", nastavlja se u tekstu.

U slučaju glasanja za priključenje, Krim "će se obratiti Ruskoj federaciji da bude primljena na osnovu odgovarajućeg međuvladinog sporazuma kao novi član Federacije", precizira se u izjavi.