Svijet
0

Parlament Irana deblokirao novac za otkrivanje britanskih i američkih zavjera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski parlament odlučio je u nedjelju da deblokira 20 miliona dolara kako bi natjerao međunarodnu zajednicu da djeluje na kršenje ljudskih prava koja čine Sjedinjene Države i Velika Britanija, izvještavaju iranski državni mediji.

Ova suma treba da omogući "podršku progresivnim pokretima koji ustaju protiv ilegalnih akcija vlada Velike Britanije i Sjedinjenih Država", navode mediji, prenosi AFP.

Ovaj budžet bit će odobren ministarstvu obavještajne službe, čiji će zadatak biti usredsređen na otkrivanje američkih i britanskih "zavjera" protiv Islamske Republike Iran, precizira parlament.

Mnoge zapadne zemlje optužile su Iran za teška kršenja ljudskih prava nakon spornih predsjedničkih izbora u junu, koji su izazvali val nemira koje je vlast oštro ugušila.

Teheran prebacuje odgovornost za te prosvjede, u kojima su smrtno stradali deseci osoba, na London i Washington, koje optužuje da su dirigirali "plišanom revolucijom" u svrgavanju predsjednika Mahmuda Ahmadinejada.

Više od 4.000 osoba je uhapšeno, dok opozicija tvrdi da su neki demonstranti bili zlostavljani a neki ubijeni u zatvoru.