Svijet
92

Parižani putem društvenih mreža nude utočište svima koji nemaju gdje otići

Klix.ba
Stilizovani Eiffelov toranj postao je simbol mira i ove kampanje
Stilizovani Eiffelov toranj postao je simbol mira i ove kampanje
S obzirom na evakuaciju i zatvaranje hotela i drugih ugostiteljskih objekata nakon napada u Parizu mnogi, a posebno turisti, našli su se na ulicama. Ipak, Parižani su pokazali solidarnost i svim unesrećenim ponudili svoje domove.

Hashtag #pourteouverte ili "otvorena vrata" nastao je na Twitteru skoro odmah nakon krvavih napada, a do sada je korišten više od 500.000 puta.

"Ovaj nalog bit će korišten za razmjenu informacija o sigurnim mjestima", piše na zvaničnom profilu kampanje na društvenim mrežama.

"Turisti, ukoliko vam treba pomoć ili mjesto da prespavate negdje u blizini okruga Jussieu 5, znajte da su vam moja vrata otvorena", napisao je jedan od korisnika Twittera.

Pomoć turistima pružili su i taksisti, koji su ponudili besplatan prijevoz.

Društvene mreže preuzele su glavnu ulogu u informiranju građana o situaciji u gradu nakon sinoćnjih napada. Naime, <a class="text-vijesti hover:underline" href="Facebook je uveo tzv. safety check ili "sigurnosnu provjeru"">Facebook je uveo tzv. safety check ili "sigurnosnu provjeru", za sve one kojima trebaju informacije o sudbini njihovih najmilijih.