Svijet
14

Parižani preplavili ulice na protestnom maršu zbog "porodicofobije"

SRNA
(Foto: EPA)
Na ulice Pariza danas je izašlo više desetina hiljada demonstranata u znak protesta, kako su naveli, zbog "antiporodične" politike francuske Vlade.

Demonstranti su nosili transparente i zastave na kojima je pisalo "Ljudi nisu roba" i "Ne uništenju porodice".

Oni se protive angažovanju surogat majki i tehnologijama vještačke oplodnje za istopolne zajednice.

Demonstranti navode da, iznad svega, žele da pošalju poruku da "sva djeca trebaju da imaju majku i oca".

Organizator demonstracija je pokret "Protest za svakoga". Naziv pokreta predstavlja igru riječi zbog "Braka za sve" zakona o istopolnim brakovima koji je usvojen 2013. godine.

Na ulicama Pariza bilo je i do 1,4 miliona demonstranata, ali je predsjednik Francois Hollande ignorisao proteste, pa je u aprilu prošle godine Francuska postala 14. zemlja na svijetu koja je legalizovala sklapanje istopolnih brakova.

Pristalice pokreta pozivaju na ukidanje zakona o istopolnim zajednicama, ali glavna kampanja je usmjerena na "porodicofobiju" francuske Vlade.

Današnji protesti dijelom su izazvani i odlukom suda u septembru kojom se omogućava članovima istopolne zajednice da usvoje dijete svog partnera, a koje je dobijeno pomoću vantjelesne oplodnje ili surogat majčinstvom izvan Francuske.

Vode se i diskusije o ukidanju zabrane za lezbijske parove da koriste pomoć reproduktivne tehnologije za dobijanje djece unutar Francuske. Surogat majčinstvo, kako za hetero tako i za homoseksualne parove je zabranjeno u Francuskoj i oni odlaze u inostranstvo ako žele potomstvo na taj način.

Organizatori navode da je danas u Parizu bilo oko 500.000 demonstranata i da su u Bordeauxu održani slični protesti.