Neefikasan zakon
0

Pariz želi da legalizira prostituciju

Klix.ba
Pružanje seksualnih usluga do sada je bilo nezakonito u glavnom gradu Francuske, ali ukoliko prijedlog za ukidanje 10 godina starog zakona prođe francuski senat, javna prostitucija mogla bi postati legalna.

Senatorica Esther Benbassa, članica francuske Zelene stranke, tražila je da se ukine zakon koji je 2003. godine uveo tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nicolas Sarkozy, a po kojem je protivzakonito da seksualni radnici nose odjeću koja previše otkriva i traže mušterije na javnim mjestima.

Prostitucija i nije toliko nezakonita u Francuskoj, ali je većina aktivnosti povezanih sa "najstarijim zanatom na svijetu", poput prikupljanja mušterija i bordela, protivzakonita, piše Economist.

Zakon je do sada služio da izolira radnike, umjesto da razbije mreže prostitucije. Da je uspio da razbije mreže, senatorica Benbassa bi i dalje bila za njega. Ovako je zakon postigao samo suprotan efekat, objasnila je Benbassa za Huffington Post France.

Oko 250 ljudi skupilo se tokom vikenda na demonstracijama u Parizu, jednom od nekoliko skupova otkako je zakon donesen, kako bi tražili ukidanje zakona. STRASS, unija seksualnih radnika, tvrdi da postojeća legislativa vodi povećanju nasilja i smanjenju prihoda.

Prijedlog za ukidanje zakona će najvjerovatnije proći u senatu, a o njemu će se raspravljati 28. marta. Predsjednik Francois Hollande i ministrica za prava žena Najat Vallaud-Belkacem već su podržali ovaj prijedlog.

Hollande je prvi interes za ukidanje Sarkozyjevog zakona iskazao tokom svoje predsjedničke kampanje.

"Ovaj zakon dovodi do smanjenja zdravstvene brige i socijalne zaštite za prostitutke", rekao je Hollande u intervjuu za blog Seronet.info.

Vallaud-Belkacem je izjavila kako je prvo željela da prostitucija nestane, kada je tek došla na poziciju, da bi kasnije promijenilo mišljenje i potvrdila da će obećanje iz Hollandeove kampanje biti izvršeno. Također je otkrila da je ukidanje ovog zakona potrebno kako bi se razvio njen plan o sveobuhvatnoj legislativi koja bi kontrolisala prostituciju i trgovinu ljudima.

Nacionalni parlament pokušao je da zabrani prostituciju 2011. godine, ali bezuspješno.