Svijet
0

Pariz: U Siriju otišlo između 5.000 i 6.000 evropskih dobrovoljaca

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Oko 5.000 do 6.000 evropskih dobrovoljaca, među kojim 1.450 Francuza, otišlo je u Siriju da se pridruži džihadistima koji se bore protiv režima Bashara al-Assada, kazala je evropska povjerenica za pravosuđe Čehinja Vera Jurova u razgovoru za Le Figaro koji je objavljen u ponedjeljak.

Da bi se spriječili odlasci, evropska povjerenica očekuje da se akcenat stavi "više na prevenciju nego na represiju", jer represija "dolazi prekasno". "Za 2015. godinu smo izdvojili budžet od 2,5 miliona eura kako bismo predložili obuku za zatvorsko osoblje.

Ona se zalaže za bolju saradnju između evropskih policijskih i sudskih institucija. "Želimo intenziviranje razmjene informacija između Europola i Eurojusta", naglasila je ona.

Isto tako smatra da je neophodno "da se formiraju zajedničke istražiteljske institucije kako bi tužitelji i policajci iz evropskih zemalja mogli da rade zajedno".

Povjerenica je za uvođenje pozicije evropskog tužitelja. "U prvo vrijeme, evropsko tužilaštvo će biti specijalizirano za financijske prevare u budžetu Evropske unije. Ono bi vremenom moglo proširiti svoje prerogative na prekogranične organizirane zločine i trgovinu ljudima".