Svijet
12

Pariz: Policija locirala Abaaouda, uhapšen vlasnik stana koji su teroristi unajmili

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Tri osobe su poginule u policijskoj raciji u predgrađu Pariza Saint Denis. Policijska operacija potrage za teroristima počela je rano jutros na nekoliko lokacija.

U akciji je došlo do razmjene vatre, a prema posljednjim informacijama jedna žena se raznijela bombom, jednog teroristu je ubila policija, a stradao je i jedan civil. U zgradi koju je opkolila policija navodno se nalazi šest osumnjičenih za napade u Parizu prije nekoliko dana. Policija je uhapsila pet osoba. Kada su policajci pokušali ući u stan u kojem se nalaze osumnjičeni dočekala ih je rafalna paljba, a pet policajaca je lakše povrijeđeno.

Policijska akcija je još uvijek u toku, a uhapšen je i vlasnik stana koji je iznajmio stan osobama koje se sumnjiči za napade u Parizu.

"Dvojica muškaraca tražili su da im iznajmim stan na nekoliko dana. Zahtijevali su samo vodu i mjesto za molitvu", izjavio je vlasnik stana koji je priveden na ispitivanje.

Iz zgrade koju je policija opkolila evakuisano je 15 osoba, uključujući djecu i žene.

Francuski predsjednik Francois Hollande, premijer države Manuel Valls i ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve nalaze se u Elizejskoj palati gdje prate razvoj situacije.

Nešto ranije sigurnosne službe Francuske objavile su da je pronađen snimak nadzorne kamere na kojem se vidi i deveti terorista povezan s napadima u Parizu koji je također u bjekstvu.

U sjevernom dijelu glavnog grada Francuske zbog policijske akcije svi putevi su blokirani. Kako prenosi radio Monte Carlo, cilj akcije je hapšenje Abdelhamida Abaaouda, za kojeg se pretpostavlja da je rukovodio cijelom operacijom napada u Parizu, ali to još uvijek nije potvrđeno.

Svjedoci najnovije policijske racije na sjeveru Pariza su istakli da se čula sporadična razmjena vatre, a lokalne vlasti su građane upozorile da ostanu u svojim kućama, uz napomenu da nije riječ o novom napadu već o policijskoj akciji.

Podsjećamo, u terorističkom napadu u Parizu poginulo je 129 osoba, više od 400 je ranjeno od čega je 57 osoba i dalje u kritičnom stanju.