Svijet
0

Pariz pod policijskom opsadom zbog održavanja samita

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko hiljada policajaca mobilizirano je u nedjelju u Parizu, a dio četvrti od Grand Palaisa do Jelisejske palače potpuno je blokiran zbog održavanja samita Unije za Mediteran (UPM) na kojem sudjeluje četrdesetak šefova država i vlada iz Evrope i Afrike.

Za sigurnost političara u nedjelju se u Parizu brine više od 6.000 policajaca.

Njihov je zadatak zajamčiti sigurnost visokim gostima koji su u ovakvim situacijama izloženi opasnosti od terorizma, ali i spriječiti potencijalne proteste ili nerede koji bi se mogli dogoditi na marginama službenog dijela programa.

Prisutnost sirijskog predsjednika Bashara al-Assada posebno je potaknula proteste organizacija za odbranu ljudskih prava.

Od jutros je potez od Grand Palaisa do Jelisejske palače gotovo potpuno blokiran, što je stvaralo problem u prometu tim dijelom glavnoga francuskog grada, prenijela je Hina.

U ponedjeljak će u povodu državnog praznika 14. jula i parade koje će se održati na Jelisejskim poljima, a prisustvovat će joj sudionici samita Unije za mediteran, biti mobilizirano ukupno 8.000 policajaca i pripadnika žandarmerije.