Svijet
38

Pariz: Odbili poslužiti muslimanke u restoranu pod izgovorom da su svi muslimani teroristi

Klix.ba
Ugledni pariski restoran odbio je poslužiti dvije pokrivene žene te tako još više naglasio francusku netrpeljivost prema muslimanskim zajednicama u ovoj zemlji.

Uprava restorana optužena je za islamofobiju nakon što je odbila uslužiti goste muslimane argumentom kako su svi muslimani teroristi.

Snimak iz restorana koji je postavljen na internetu pokazuje dvije žene kojima je odbijena narudžba u Le Cenacle restoranu koji se našao u Michelin vodiču za 2016. godinu.

Čovjek za kojeg se pretpostavlja kako je glavni kuhar rekao je ženama kako su "svi teroristi muslimani i svi muslimani su teroristi".

Dodao je i kako su muslimani odgovorni za smrt svećenika, te kako je Francuska sekularna država u kojoj on ima pravo na mišljenje, a njegovo je da ih ne želi u lokalu.

Žene su ostale šokirane i uzvratile su kuharu kako i ne žele da ih posluži rasista.

Kuhar je navodno priveden na policijski razgovor pod optužbom za rasističko ponašanje i diskriminaciju. Kasnije se izvinio u medijima, govoreći kako je prenaglio.

"Izgubio sam prijatelja u napadu u Bataclanu i jednostavno sam se izgubio kada sam vidio te žene. Rekao sam neke stvari i sada se kajem, jer u suštini ne mislim tako", rekao je.

Članovi muslimanske zajednice okupili su se preko vikenda ispred restorana kako bi zahtijevali izvinjenje.

Tenzije u Francuskoj eskalire su u proteklim sedmicama nakon zabrana nošenja burkinija na javnim plažama u ovoj zemlji. Zabrana je odbačena, iako se desničari ne slažu s ovom odlukom te traže ponovno uvođenje zabrane.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nazvao je nošenje burkinija "provokacijom kojom se prijeti francuskom identitetu", te je najavio, ukoliko pobijedi na izborima 2017. godine, kako će zabraniti burkinije širom zemlje.