Svijet
0

Pariz, London i Berlin spremni za razgovore s Iranom

SRNA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: www.president.ir)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: www.president.ir)
Francuska, Velika Britanija i Njemačka saopštile su danas da su spremne da pregovaraju sa Iranom ukoliko je Teheran spreman da ozbiljno razgovara o svom nuklearnom programu.

"Pozivamo iransko rukovodstvo da odmah suspenduje osjetljive nuklearne aktivnosti i u potpunosti ispuni svoje međunarodne obaveze. Vrata su otvorena za Iran za početak ozbiljnih i značajnih pregovora o nuklearnom programu", navodi se zajedničkom saopštenju lidera Francuske, Njemačke i Velike Britanije.

U saopštenju se ističe da Iran i dalje nastavlja da zanemaruje svoje međunarodne obaveze i da "prijeti nasiljem širom regiona".

U saopštenju se ističe da sve dok Iran ne bude za pregovaračkim stolom, da će oni i dalje biti jedinstveni iza snažnih mjera za narušavanje sposobnosti režima da finansira nuklearni program".

Šefovi diplomatija EU danas su usvojili embargo na izvoz nafte iz Irana zbog sporne namjene nuklearnog programa te zemlje. 

Sankcijama je predviđena momentalna zabrana sklapanja novih ugovora o kupovini nafte od Islamske Republike, dok će postojeći ugovori biti poštovani do 1. jula. 

EU trenutno kupuje oko 20 posto iranske nafte. 
Moskva ocjenjuje da je cilj evropskih i američkih sankcija protiv Irana - ugrožavanje novih međunarodnih pregovora o iranskom nuklearnom programu. Zapadne zemlje sumnjaju da Teheran pokušava da proizvede nuklearnu bombu, što Teheran demantuje i tvrdi da nuklearni program koristi isključivo u civilne svrhe.