Svijet
0

Pariz ima dokaze o masakrima u Obali Bjelokosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska posjeduje dokumentaciju koju bi mogao upotrijebiti Međunarodni kazneni sud (ICC) u istrazi o navodnim masakrima u Obali Bjelokosti, izjavio je u četvrtak francuski ministar obrane Gerard Longuet.

"Imamo dokumentaciju koja će biti dostupna ICC-u bude li to potrebno, o onome čemu smo bili svjedoci u jedinoj oblasti u kojoj smo raspoređeni", rekao je Longuet u parlamentu.

Francuski ministar obrane nije iznio pojedinosti o sadržaju tih dokumenata, dok se za sudjelovanje u masakrima optužuju i snage Laurenta Gbagboa, koji odbija predati vlast, i snage međunarodno priznatog predsjednika ove zemlje Alassana Ouattare, javio je AFP.

Longuet je kazao da je francuska vojna misija u Obali Bjelokosti raspoređena samo u komercijalnom centru Abidjanu, kao podrška mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda, čiji su pripadnici raspoređeni na cijeloj teritoriji ove zapadnoafričke zemlje.

Glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo u srijedu je rekao da planira otvoriti službenu istragu o masovnim ubojstvima koja su, kako se vjeruje, počinjena u Obali Bjelokosti.

Samo u zapadnom gradu Duekoue prošle sedmice je ubijeno nekoliko stotina ljudi, a postoje i izvještaji o postojanju masovnih grobnica u gradu Abidjanu i oko njega.

Šef francuske diplomacije Alain Juppe izjavio je ranije u četvrtak da je odlazak Gbagboa s vlasti neminovan, ali nije precizirao kada će odstupiti bivši lider, poražen na predsjedničkim izborima u novembru prošle godine.

Procjenjuje se da je u višemjesečnim sukobima u Obali Bjelokosti ubijeno više od 1.500 ljudi.