Svijet
0

Pariz i Berlin obilježavaju 50 godina pomirenja

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska i Njemačka danas obilježavaju 50. godišnjicu od potpisivanja sporazuma koji je doprinio pomirenju bivših neprijatelja i postao osnova današnje EU.

Njemački i francuski lideri imaju sastanke u Berlinu, a dva parlamenta održat će zajedničku sjednicu.

Jelisejski sporazum potpisali su 22. januara 1963. godine Charles de Gaulle u ime Francuske i njemački kancelar Konrad Adenauer. Uprkos usponima i padovima u međusobnim odnosima, Berlin i Pariz uvijek su bili ključni za oblikovanje EU, prenio je BBC.

Francuska i Njemačka su povodom obilježavanja ovog "festivala prijateljstva" objavile poštanske markice, novčiće i ostale predmete posvećene godišnjici.

"Kada su Francuska i Njemačka složne, onda iz toga proizilaze dobra rješenja", izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

Francuske zastave postavljene su pored njemačkih u Berlinu, a više od 500 francuskih poslanika prisustvovaće sa njemačkim kolegama sjednici Bundestaga.

Članovi dvije vlade održaće zajedničku kabinetsku večeru, a bit će održan i koncert.

Merkelova i francuski predsjednik Francois Hollande jučer su održali sastanak iza zatvorenih vrata. BBC podsjeća da se dvije zemlje trenutno ne slažu u vezi sa načinom rješavanja krize eurozone, pošto se Hollande zalaže za povećanje potrošnje radi jačanja privrednog rasta, dok Merkel podržava mjere štednje i smanjenje deficita.