Svijet
7

Pariz: Al Jazeerini novinari pušteni dan nakon hapšenja zbog slučaja "dron"

Anadolija
Tri novinara Al Jazeere na engleskom jeziku, privedeni pod sumnjom da su upravljali dronovima iznad Pariza, pušteni su iz pritvora, izjavili su zvaničnici policije. 

Jedan od njih, koji je navodno upravljao uređajima, bit će pozvan na sud naredne sedmice, potvrdila je policija. 

Tri novinara, strani državljani, dobi 34, 52 i 68 godina, pritvoreni su u srijedu nakon što ih je privela policija pod navodima da su upravljali dronom u Bulonjskoj šumi, na zapadu Pariza. 

Novinari su privedeni nakon serije neidentificiranih dronova koji su primijećeni kako lete iznad Ajfelovog tornja, Palate Concorde, Vojnog muzeja Invalides i tvrđave Bastilje u glavnom gradu Francuske u ponedjeljak i utorak navečer. 

Nivo sigurnosti u Parizu podignut je nakon napada na redakciju satiričnog magazina "Charlie Hebdo" i košer supermarketa početkom januara. 

Al Jazeera je saopćila da su tri novinara privedena i saslušana u pariskoj policiji dok su "snimali prilog o nedavnoj pojavi misterioznih dronova u gradu". 

Za upotrebu dronova u francuskom zračnom prostoru potrebno je odobrenje Ministarstva odbrane i Regionalne direkcije civilne avijacije, dok je puštanje dronova da lete noći nelegalno, a prekršiteljima je zaprijećena kazna zatvora do godinu dana i kazna do 85.000 dolara. 

Dron je viđen kako leti iznad predsjedničke palate u Parizu 20. januara, a u novembru i decebru prošle godine primijećeno je 20 bespilotnih letjelica iznad nuklearne elektrane na jugozapadu Francuske.