Svijet
0

Pariski košer supermarket ponovo otvoren dva mjeseca nakon terorističkih napada

FENA
(Foto: AFP)
Pariski košer supermarket u kojem je naoružani militant u januaru ubio četvero talaca ponovo je otvoren jutros "kako bi pokazao da je život jači od varvarizma", saopćili su zvaničnici supremarketa i francuski ministar unutrašnjih poslova.

Napad od 9. januara na prodavnicu s hranom Amedy Couilibalija, koji se zakleo na vjernost Islamskoj državi i koji je ubio policajku u odvojenom napadu, bio je koordiniran s još dvoje naoružanih napadača koji su ubili 12 ljudi u satiričnom sedmičniku Chasrlie Hebdo dva dana ranije, podsjeća Reuters.

"Eto nas ovdje, opet smo otvoreni", izjavio je novinarima novi upravitelj prodavnice Laurent Mimoun, noseći bijelu pregaču i ulazeći u supermarket, potpuno obnovljen i bez ikakvih tragova smrtonosnog napada.

"Mislimo na sve žrtve, to je bio pokretač ponovnog otvaranja ove radnje", kazao je.

Prodavnica je otvorena s potpuno novim osobljem jer se oni koji su bili prisutni u vrijeme napada još oporavljaju od šoka i trenutno su na bolovanju.

"Bitno je odati poštovanje u znak sjećanja na one koje su položili živote pred varvarstvom", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve dok je prisustvovao ceremoniji ponovnog otvaranja, koja je održana uz snažno policijsko prisustvo.