Svijet
0

Paragvajski predsjednik priznao da je otac dvogodišnjaka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Paragvajski predsjednik Fernando Lugo Mendez javno je u ponedjeljak priznao da je otac dvogodišnjeg djeteta koje je začeto dok je bio katolički biskup, nakon što se suočio s tužbom za utvrđivanje očinstva koja je mogla ugroziti njegovu državničku karijeru.

"Preuzimam cjelokupnu odgovornost u skladu sa činjenicom da sam imao vezu s majkom djeteta i priznajem očinstvo", rekao je Mendez u obraćanju javnosti preko televizije, prenijela je agencija Reuters.

Advokati 26-godišnje žene majke djeteta podnijeli su prošle sedmice tužbu za utvrđivanje očinstva protiv predsjednika Paragvaja a sudac je naložio otvaranje procedure utvrđivanja očinstva.

Prema navodima iz tužbe Lugo Mendez i majka djeteta su se sreli dok je on bio biskup u San Pedru i boravili su u kući njezine kume. Dijete će početkom maja napuniti dvije godine, navode paragvajski mediji.

Mendez je rođen 1951. godine u San Pedro del Parani i bio je biskup 10 godina u mjestu San Pedro do 2006. godine kada se odrekao svećenstva, usprkos protivljenju crkve, kako bi učestvovao u predsjedničkoj kampanji.

Lugo Mendez je kao ljevičar, kandidat stranke Patriotskog saveza za promjene, pobijedio na izborima i preuzeo dužnost predsjednika Paragvaja u augustu prošle godine.

Papa Benedikt XVI je prošle godine donio odluku bez presedana i dopustio mu da "skine mantiju" i preuzme dužnost predsjednika države bez ugrožavanja pravila Rimokatoličke crkve.

Politički suparnici za šefa države Luga Mendeza kažu da je novi ljevičar koji "sigurno ide ukorak s venecuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom i bolivijskim Evom Moralesom", prenose agencije.